Ne kadim, a vedno vžgem.

Poneumljene izpovedi blondinke

« | | »

Avstralija za amaterje VII.

3.04.2016

Že Oscar Wilde je nekega lepega popoldneva pripomnil, da ljudje danes poznajo ceno vsega in vrednost ničesar. Ker se še vedno uvrščam med mlade ljudi in se bom med večno mlade tudi v prihodnosti, se krepko zavedam cen v Avstraliji.

Vsak dva dni naletim na vprašanje, ob katerem malo zakašljam in pogoltnem slino: »Kako so pa kaj cene v Avstraliji?« Z eno besedo jih glede na moja merila lahko opišem precej na kratko: »Bolane.«
Najprej naj poudarim, da je zahodna obala dražja, kot vzhodna, vendar se po mojih izkušnjah na vzhodni dogaja več in posledično zapraviš povsod enako. No, gremo k osnovam. Kilogram krompirja stane 3 €, 500ml navadnega jogurta 4 €, kilogram banan 2 €, ducat jajc pa okoli 3,5 €. Najpogosteje jokam pri mesarju, kjer je kilogram lepo rdečih govejih zrezkov 35 € in kilogram piščančka 20 €.

Denarnice se kot klop oklepam tudi, ko je potrebno plačat parkirnino, kar je tu skorajda povsod. Tri ure parkiranja v Brisbanu te oberejo za 13 €, ura parkiranja v Perthu pa za 17 €.  Za liter bencina (odvisno od lokacije) odšteješ v povprečju 1 €, za ekspres pregled avta pri mehaniku pa 45 € na uro. Posledično uporabljam javni prevoz, kjer so cene približno dvakrat višje kot v Sloveniji, dvakrat bolj prijazni pa so tudi prevozniki in kondukterji. Kar je roko na srce, neprecenljivo.

Če se odločiš, da se boš socializiral, boš za pivo v lokalu povprečno odštel 8 €, cauppucino pa te bo obral za 4,5 €. Pica, če si seveda ne zmišljuješ s sestavinami in na njej ne želiš imeti tri različne vrste salame, stane v povprečju 15 €, cene večerji pa grejo v nebo. Vstopine v klube se začnejo pri 10 €, zato v klube ne zahajaš, razen če imajo v ograji dovolj veliko luknjo, da se zrineš čez. Vendar nastane problem, ko se čez zrine ženska, partner pa se zatakne. Preverjeno.

Kadilci tu večinoma nehajo kadit, saj je škatlica cigaret 16 €, alkoholiki pa nehajo pit, saj je buteljka vina 15 €. Cene najemnin hvalabogu ne poznam, se pa menda računajo tedensko in so dvakrat do trikrat višje kot v Sloveniji. Oblačil si ne kupujem, saj me potem uščipne v križu vsakokrat, ko moram premaknit kovček. Zgolj iz varnostnih razlogov za mojo denarnico pa sem dogovorjena tudi, da imajo sogovorniki dovoljenje, da me vsakič, ko vidim znak razprodaje, krepko primejo za roke in odvlečejo vsaj kilometer stran.

Po sedmih tednih tu zaradi cen sploh ne jokam več, zajamram samo še občasno in se obnašam ignorantsko do mojega bančnega računa. Se pa začuda poleg cen zavedam tudi vrednosti mojega popotovanja. Ki je točno v tem trenutku na najvišjem nivoju, saj v kavarni ob meni sedi moja muza in moje največje bogastvo. Pica. Ne, saj ne … Moj Ohrovt.

Fotka tedna: Louvre. V Brisbanu.

Vrhunec tedna: Moj Ohrovt se je predčasno vrnil s službe. HeHeeey!

Razočaranje tedna: V nadaljnjem planiranju popotovanja sva ugotovila, da je iz Brisbana do koralnega grebena 5 ur neudobne vožnje v eno smer. In ga na žalost prečrtala s seznama.

Izjava tedna pripada vozniku katamarana: »Ta služba je zame več kot idealna; starejše ženske padajo na kapitana, mlajše, v večernih urah večkrat rahlo opite, pa čez palubo.«

Avstralski nauk tedna: Po desetih letih delovne dobe ti v Avstraliji pripada tri mesce plačanega dopusta, temu pa lahko prišteješ še svoj letni dopust. Da si spoščiješ pa to, lenobe lene!

  • Share/Bookmark
 

Avtor maia, zapisano 3.04.2016 ob 07:41 pod Dogaja mi, dogaja se. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

2 odgovorov na “Avstralija za amaterje VII.”
  1. martina - 3.04.2016 ob 08:27

    Ufff,ufff, še en dokaz, tokrat črno na belem. Če ne pride Avstralc na belem konju, tudi jaz (kot mnogo drugih)nikoli ne bom videla Avstralije v “živo”.:)

  2. maia - 3.04.2016 ob 11:49
    maia

    No no, nikoli ne reci nikoli martina. Mogoče pa boš nekega lepega popoldneva doživela Vrhunec tedna in zadela letalsko karto ;)

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !