Ne kadim, a vedno vžgem.

Poneumljene izpovedi blondinke

« | | »

Pol poln, pol prazen?

16.02.2014

Medtem, ko se nekateri na megleni strani Alp intenzivno ukvarjajo s hitrostnim eksanjem na družabnih omrežjih, se jaz zadnjih nekaj dni v deželi piva ukvarjam tako s teoretičnimi kot empiričnimi raziskavami, kako točno je pivo točeno.

V Lokalu – ja, tako daleč gre češka originalnost pri poimenovanju lokalov, točijo pivo iz cisterne in verjamete ali ne, turisti so navdušeni. Ter hitro opiti in glasni. Torej, tudi pivo ni samo pivo in če pijete Pilsner, potem morate vedeti, kako se ga naroča. Za Slovenski narod kofetkarjev bom tako uporabila meni najbolj jasne primerjave z dodano slikovno ponazoritvijo na koncu:

Hladinka je klasično točeno pivo. Pollitrski kozarec z dvema prstoma pene. Najbolj enostavno ga lahko primerjamo s kavo z mlekom, saj je primeren za tiste, ki iščejo klasičen, poln okus in z ravno toliko pene, da ni pregrenko. Osnovna vrline stranke ob čakanju je potrpežljivost, saj tako točenje zahteva 14 – 15 sekund. In ponovitev, če ni pravilno izvedeno.

Cochtan je močan in grenak, brez dodane pene in primeren za pitje ob mastnih čeških obrokih. Saj ne, da je obrok sam po sebi dovolj težak. Cochtan tako kot espresso omami in zadane “na hard”. Izgleda pa ravno tako, kot da vam je peno odpil natakar.

Snyt lahko primerjamo s cappucinom. Gre za pesimistični pollitrski kozarec, v katerem je za štiri debele prste pene, torej ta zavzema praktično več kot pol kozarca. Baje, da je okus bolj definiran in precej bolj grenak. Če vprašate mene, je isto kot pri cappucinu. Preden se prigrebeš čez peno, pozabiš, da moraš bit pozoren na okus.

Mliko je kot klasična bela kava. V pollitrskem kozarcu pljunek piva in nabito polno pene (čeprav se mi je v času moje natakarske kariere tako natočen kozarec zdel klasična polomija). Mliko se pije »na eks«, ker če imaš v kozarcu praktično za en požirek piva, ga drugače itak ne moreš. Je pa baje pod posebnim kotom točen za tiste uživače, ki si želijo ohranit sladki priokus.

Ja, ljudje se tako preseravajo tudi pri pivu. Seveda sem jaz v fazi pivskih užitkov mimogrede užalila še vse Čehe pri mizi, ko sem ga iz svojega kozarca prelila k sosedu. Ker to se pa baje res ne dela. Shame on me.

 • Share/Bookmark
 

Avtor maia, zapisano 16.02.2014 ob 19:39 pod Zažigam po Pragi. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

5 odgovorov na “Pol poln, pol prazen?”
 1. lordwales - 16.02.2014 ob 21:12

  Kot dolgo letni absitent na alko prisegam zdaj na čaj, poleti pa na sok.

 2. Rado - 17.02.2014 ob 18:43

  Dober prispevek!

  Čeprav,
  moje izkušnje – pivo so točili 3 do 5 minut. Vrček pustijo stati na pultu (ne silijo vrčka čisto k pipi, kot pri nas!), da pivo teče z višine in potem čakajo, da se pena sesede in potem dolivajo. Kar seveda traja.

  maia: “. . . in zadane “na hard””.
  Najbrž misliš in zadEne “na hard” Nedoločnik zadeti; zadenem, zadeneš, zadene!

 3. Rado - 17.02.2014 ob 18:57

  Maia,
  eno stvar mi prosim razišči.
  Nekoč mi je pokazala ena Pražanka “zid gladu”. Na enem gričku nasproti Hradčanov menda. Malo sem že pozabil zgodovinske okoliščine (in za te, te prosim) pri nastanku tega zidú. Menda en češki vladar (?) ni hotel lačnemu ljudstvu kar tako deliti hrane, zato jih je poslal na hrib zidati ta zid, da so si hrano zaslužili.
  LP

 4. maia - 24.02.2014 ob 23:03
  maia

  lordwales, priden!

  Rado, 3 do 5 minut tukaj nikakor ni praksa, to je preveč.

  Hladová zeď (zid lakote) je bil zgrajen pod okriljem Karla IV(čigar vpliv itak vidiš v celi Pragi), z namenom, da z zahoda in juga zavarujejo grad pred napadi. Ime pa izhaja iz obdobja, ko je vladala lakota in so delavci zid gradili za to, da so zaslužili za hrano. Torej tako, kot si povedal. :)

 5. Rado - 26.02.2014 ob 08:18
  Rado

  Hvala za odgovor Maja.
  Zdaj sem si lahko detajle pogledal še na netu.
  LP

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !