Ne kadim, a vedno vžgem.

Poneumljene izpovedi blondinke

« | | »

Sladko-kislo

26.01.2014

Zakrnela sem. Možgansko in fizično, najbolj pa je nastradal blog. Zadnje tri tedne v Pragi ni bilo presežkov. In če ti ne gori kuhinja, te ne oropajo ali pa nimaš enkratne izkušnje pri frizerju, ki te ne razume, potem ni ravno navdihujočega materiala za pisanje.

Po pol leta v tujini počasi pridobiš realno sliko o vseh plusih in minusih. Še vedno trdim, da je plusev več kot minusev. Ja, so pa tudi minusi. Logično. In ko mi je nekdo namignil, da je moj blog za slovensko nacijo pretirano optimističen in pozitivno naravnan, potem sem si rekla »No, pa dajmo malo pojambrat.« To vsi znamo. In če zraven dodaš še malo smiljenja samemu sebi, potem imaš recept za kratko slovensko pripovedko.

Ko sem tako pol leta nazaj spakirala dva kovčka in doma poleg cunj pustila še družino, prijatelje, odnose in udobje, sem tu našla nekaj minusev:

 • Svoboda. Preveč svobode.

V tujini si prepuščen sam sebi, nihče ti ne teži, da preveč spiš ali pa te okolica po kakšnem slučaju okliče za lenega. Si, kar ti paše bit. A ko dojameš, da te skoraj nihče ne razume in se pretirano ne sekira zate, ugotoviš, da okoli sebe nimaš ljudi, ko so ti doma vedno odnašali rit. Tako si za vse zadeve, ki se te tičejo, primoran poskrbeti sam. Birokracija s papirji, kuhinja, pranje in nakupovanje, pripravljanje čaja ter plastične kurje juhice iz vrečke samemu sebi, ko si bolan … in precej bolj redki objemi. A se navadiš.

 • Točno veš, kdaj je praznik ali kakšna podobna pasja procesija.

Tiste datume na koledarju, ki so ti bili v Sloveniji samoumevni, začneš globoko cenit. Prvič zato, ker gre običajno za proste dneve in drugič zato, ker so povezani s hrano. Z veliko hrane, ki si je ne rabiš kuhat sam.

 • Življenje v rodni državici teče dalje.

Zamujaš rojstne dneve najljubših in prve besede ter simpatične poglede najmlajših članov družine. Kolen ti nič več ne greje najljubši mucek, riti pa ne domača peč. Izbrani dogodki, druženja in kavice v grupi posebnih homo sapiensov, ki jim praviš tudi pravi prijatelji, se odvijajo brez tebe. In to s svetlobno hitrostjo.

 • Slovenija moj doma.

Slovenščine ni več na meniju. Večino časa govoriš in razmišljaš v tujem jeziku, po možnosti na trenutke razvijaš motorične sposobnosti, ko mahaš z rokami in sunkovito kimaš z glavo. Vsaj enkrat na dan se znajdeš v situaciji, ko nekoga ne razumeš in potrebuješ nekaj časa, da se spomniš določene slovenske besede ter kam postaviti vejico.

 • Služba?

Je povezana s komunikacijo in vedno pod vprašanjem. Če ne obvladaš češčine, v Pragi torej ne dobiš službe (preverjeno). Po številnih povpraševanjih, neprestanih mejlih in nekaj klicih še vedno vztrajam. Komaj.

 • Ljudje pridejo in gredo. Večkrat.

Sploh če si na izmenjavi. Spoznavanja so vrhunska, poslavljanja precej manj. Končno ugotoviš, kako nekoga spraviti v smeh in kdaj si ga s sarkastično pripombo užalil, potem izveš nekaj drobcev njegove preteklosti in kmalu se vprašaš, ali ga boš sploh še kdaj videl.

Ja, tako je to s tujino. Ima minuse. Sploh trenutno, ko je tu minus 14 stopinj in en centimeter snega, ki ga vidiš samo na strehah. Ulice in kavarne pa so še vedno najlepše in jaz še vedno tukaj, da jih uživam. En velik plus.

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 

Avtor maia, zapisano 26.01.2014 ob 19:16 pod Aktualni dogodki & problemi, Zažigam po Pragi. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

3 odgovorov na “Sladko-kislo”
 1. Oleg Mirkoff - 26.01.2014 ob 20:56

  Second chances! When it just didn’t hurt enough the first time:).

 2. martina - 27.01.2014 ob 16:14

  Življenje more it kdaj tud navzdol, da cenš kar maš, k gre navzgor.
  Ta stavek ti je znan, ampak močno drži.
  Sej bo šlo…..

 3. maia - 28.01.2014 ob 12:51
  maia

  Oleg, do people often say to you that you’re hard to understand most of the time? ;)

  martina, počasi bo treba začet uporabljat pravila o citiranju ;) Seveda bo šlo, ne obupujem, samo pokažem realno sliko

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !