Ne kadim, a vedno vžgem.

Poneumljene izpovedi blondinke

« | | »

Praga za začetnike XVII.

1.12.2013

Včasih je smiselno, da svoje zapise posvetim izključno hrani. Zakaj? Ker ti takrat, ko si v tujini sam, ne preostane drugega, kot da si vse oz. povečini kuhaš sam. Za razliko od ljubljanskih tedenskih bonov, in mamičinih ter babičinih vikend bonov, se je v Pragi kuhanje spremenilo v vsakodneven izziv. Izziv z veliko začetnico.

»Kaj vraga naj za kosilo jem danes?« je eno najpogosteje zastavljenih vprašanj, ki se konstantno gibljejo po moji prostorni glavi. Glede na to, da pečice ne premoremo, je moja najljubša posoda ponev. Če vprašate mene, jo lahko mirno umestimo med orožje, ker mi je tu že nekajkrat rešila življenje … Ja, na njej se praži vse od raznovrstnega mesa, do tune, zelenjave, cmokov, krompirja, palačink in šmornov pa do tisoč različnih omak za testenine, ki jih uvrščam med bolj eksotične: avokadova, ananasova, jogurtova s curryjem in od časa do časa seveda tudi kakšna ponesrečena. Iz amaterskega kuharja sem se tako prelevila v profesionalnega grumana, ki je trenutno na lovu za kvalitetnim sušijem in svežimi ribami. Upam samo, da mi pot prekriža še kakšen simpatičen krap pa bo december na vrhuncu!

Če ponev zataji ali pa stoji konkretno umazana na štedilniku, ko cimri po principu ‘več okoli štedilnika kot na njem’ pacajo svoja kosila, potem mi vedno ostanejo fast foodi, ki so dobesedno postavljeni na vsakih deset metrov in restavracije z dnevnimi kosili, kjer se vedno lahko do mrtvega najem mastne svinjine, knedlikov, golaža in zelja. Priznam, zmagajo ga slaščičarne, ki so nasejane ravno tako na gosto, kot restavracije s hitro hrano in verjetno eden izmed glavnih razlogov, da gumbe na hlačah zapiram z ogromno vloženega truda. Ampak ga zadovoljstvo na koncu odtehta.

Po enotedenski pavzi zavoljo časovne in intelektualne preobremenjenosti s ‘tedenskimi incidenti’ zaostajam, vendar še vedno cvetijo.

Fotka tedna (dokaz, da veliko kuham in še več jem):

Komad tedna: Wax Tailor – Seize The Day. Večina odšteva zadnje tri tedne do odhoda domov, zato je pred nami mesec poln finiširanja projektov za faks, druženj, pijančevanja, zmrzovanja ob čakanju na tram v nočnih urah in izkoriščanje vsakega dneva kolikor se bo le dalo.

YouTube slika preogleda

Vrhunec tedna: Po številnih mailih, pisanju prošenj in izpolnjevanju vse birokracije mi je končno uspelo zbrati vse podpise in uradno lahko potrdim, da – yeeeeaaah, v Pragi ostajam še en semester!

Zdaj pa vsi na plan z novimi recepti, da po kakšnem slučaju ne shiram in bo naslednji izziv pojej toliko, da gumb na hlačah odleti.

Razočaranje tedna: Rahlo domotožje, ki se je hinavsko priplazilo v moj nos, ko je na ulici začel prevladovati vonj po čokoladi, cimetu in sem mimogrede lahko opazila nasmejane družinice, ki ga uživajo.

Izjava tedna: Ko sem v popoldanskem času klicala kolega, če najin večerni zmenek v knjižnici še velja, se me je z globokim glasom in še bolj globokim vzdihom odkrižal zelo na hitro: »If you love me, you’ll let me sleep.«

Češki prevod tedna: ‘holič’ v prevodu pomeni ‘frizer’. Če to izgovoriš tako hitro, kot to v praksi počnejo Pražani, potem mimogrede namesto ‘holič’ slišiš ‘homič’. Ne, nisem homofob, ja, imam gej prijatelje in roko na srce, saj vsaj polovica frizerjev dejansko je homičev. In to prekleto dobrih.

Presenečenje tedna: Mail, ki sem ga pisala slovenski osebi sem v celoti napisala v angleščini in to ugotovila šele potem, ko sem ga poslala. Vem, talent.

Spomenik tedna: Nočna verzija vseh tisoč kipcev in skulptur ob Karlovem mostu. Tisti v ospredju naj bi bil nek pomemben svetnik. Ali pa vojak. Eno in isto, oba se borita za mir, ane?

 • Share/Bookmark
 

Avtor maia, zapisano 1.12.2013 ob 19:15 pod Zažigam po Pragi. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

18 odgovorov na “Praga za začetnike XVII.”
 1. martina - 1.12.2013 ob 20:12

  A ti v Pragi študiraš kulinariko? Ostala sem brez besed ob tvojih kulinaričnih podvigih. Ja presenetila si me.
  O vrhuncu tedna: Ja, če si ti to želela in ti je uspelo, potem vem, da je tako prav.

 2. NuckinFuts - 1.12.2013 ob 21:10
  NuckinFuts

  Čaki. Frizerji so dobri homiči, ali dobri frizerji? :mrgreen:

 3. Mirko - 1.12.2013 ob 21:40

  kaj a še 6 mesecev…al kaj??? jaooo

 4. maia - 1.12.2013 ob 22:48
  maia

  martina, dejansko bi temu lahko rekli tako, ja :)

  NuckinFuts, sploh se ne bom potrudila spreminjat tvojega že jasno ustvarjenega mnenja, interpretiraj si po svoje :mrgreen:

  Mirko, ha! :D

 5. ggg - 2.12.2013 ob 11:56

  x:3 y:-1 zgleda zelo vredi..

 6. ggg - 2.12.2013 ob 11:56

  y:-2 .. popravek..

 7. maia - 2.12.2013 ob 18:07
  maia

  ggg, žličniki z gorgonzolo? ;)

 8. ggg - 3.12.2013 ob 10:49

  ja… to je to… zgleda najlepš za moje oči…ee.. jezik…

 9. barbara - 3.12.2013 ob 17:06

  To vse si skuhala sama?
  Kaj bi jaz lahko prišla na en nažiralni teden k tebi? Bom prnesla dve dolgi kikli na elastiko v pasu s sabo :mrgreen:

 10. barbara - 3.12.2013 ob 17:08

  Mater, tolk si me zrajcala, da ne bosta zadostovala že pripravljen zmrznjen šnicl in pomfri, ampak si morm neki normalnega narest….ohjej.

 11. maia - 4.12.2013 ob 14:04
  maia

  Ne vse, odlična oranžna tortica je prinešena iz slaščičarne :mrgreen: In ne, nažiralen teden ne bo šel čez, to so samo določeni dnevi, ko se mi da :D

  Ohhh ko bi ti vedela, da si jaz zadnji teden že cel čas vizualiziram samo en dunajc pa pomfri ;)

 12. barbara - 4.12.2013 ob 18:54

  Hahahaha, dunajc in pomfri, resno :D ?
  Pa saj, dunajce majo v Pragi, zelo zelo dobre if I may add, jst sm sicer zraven ubodla francosko (ne vem kako jo točno imenujejo Čehi) solato (sladkano kajpak), ampak meni je prav sedlo ;)
  Ampak tistega, ko sem ga jaz jedla nočeš, verjemi- oboje zmrznjeno s tisto obupno “panado”. Ni to to :(

  P.S. Popolnoma nič osebnega nimam proti odlični oranžni tortici iz slaščičarne :mrgreen:

 13. ggg - 5.12.2013 ob 12:01

  dunajc, pomfri, pa eno temno pivo čez… ni boljšga za ohranjane kondicije in sikspeka..

 14. barbara - 5.12.2013 ob 19:00

  Ampak, nekaj mi ni jasno…. Kje je XVI?

 15. avarpia - 5.12.2013 ob 20:39

  Barbara, ta pridni vemo, da so z rimskimi številkami označeni tedni, preživeti v Pragi, ne zapisi. :mrgreen:

  (Sej je tako, ane? :D )

 16. ggg - 6.12.2013 ob 12:53

  XVI je muca blogerska popala..

 17. maia - 6.12.2013 ob 13:25
  maia

  barbara, ja, ta vikend grem na dunajca! Sicer pa avarpii je Miklavž (po mojem mnenju) prinesel ogromno skledo pomaranč in čokoladic, ker so ji tile moji naslovi več kot jasni ;) Hi5!

  ggg, XVI ni dohajal sam sebe … vprašanje tega tedna je, če se bo XVIII?

 18. barbara - 6.12.2013 ob 19:11

  Ja ok, samo, men vseeno ni jasno- a sm kje spustila, da si kje bla? I’m lost! :) (se pozna, da mi Miklavž ni nč prnesu)
  In en velik jeeeeeeeeeeeeeeej za dunajca. In naj bo boljši, kot je bil moj :mrgreen:

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !