Ne kadim, a vedno vžgem.

Poneumljene izpovedi blondinke

« | | »

Praga za začetnike I.

9.08.2013

Obožujem vlake. Držijo se voznega reda, praviloma ne iztirijo kar tako in se ne zabijajo drug v drugega, kot se avtomobili. Poleg tega so hitri in udobni, osebje na vlakih pa je enostavno prisrčno in vedno pripravljeno pomagati. Ja, vse to drži tako dolgo, dokler nisi jaz in dokler nisi na poti v Prago.

Ta veseli dan ali Maja se seli se je tako prelevil v Ta veseli dan in še bolj veselo noč. Po dolgi zamudi prvega vlaka sem seveda zamudila tudi naslednje dva, namesto 12 ur potovala 20, bila na nočnem vlaku brez sedeža – za katerega sem seveda morala precej doplačati,  »spala« na tleh v hodniku z novim arabskim prijateljem Abdujem (pravega baje spoznaš v nesreči), prišla ob 4h zjutraj v nevihto in vzela dva taksija, ker me je prvi ponesreči pripeljal na napačen naslov. In mi seveda zaračunal ter odpeljal. Potem sva z receptorjem ob petih zjutraj še dobre pol ure v češkongleščini s pomočjo verodostojnega ‘google translate-a’ ugotavljala, kdo sem in kaj delam na recepciji. Vse skupaj sem v stilu zaključila z iskanjem sobe 301. Je v drugem nadstropju levo, obdana s številkami sob: 306, 307 in 308.

Slab začetek, dober konec. Trenutno sem v Pragi, kjer je danes (za razliko od prejšnjih dni) prijetnih 25 stopinj in pada dež. Obiskujem tečaj češčine, se večino časa z velikim ponosom prepuščam pohvalam o mojem sunkovitem napredku ali pa naskrivaj umiram od smeha, ko do besede pridejo Američanke. Imam šest novih cimer ‘iz povsod’ in delim sobo s Francozinjo, ki jo težko razumem. Kljub temu, da tekoče govorim sarkazem, ga za enkrat ne uporabljam preveč. Predvsem zato, ker me drugi narodi jemljejo zelo resno. In potem ne dobim novih prijateljev.

Torej, ker se vztrajno pojavljajo vprašanja v stilu »Maja, kako je v Pragi?« vam tistim, v pomanjkanju časa za branje, ponujam strnjeno verzijo tedenskih »incidentov«.

Fotka tedna (vse kaže na to, da bom tukaj mimogrede pijana, tudi če nočem bit):

Komad tedna: Imagine Dragons – It’s time. Ker me je spremljal celo pot do Prage, saj sem ugotovila, da je to edini komad, ki mi ga je uspelo naložit na telefon.

Vrhunec tedna: Dostavljen kovček z oblačili, ki so mi ga skoraj zgubili … in ga po izjemno hitrem ukrepanju ter nekaj stresnih klicih v češčini, končno dostavili do mene.

Razočaranje tedna: V lokalu je pivo skoraj vedno cenejše kot voda. Zato sem bila številne večere ta teden, v primerjavi z novimi mednarodnimi prijatelji, dehidrirana.

Izjava tedna prihaja s Poljske: »Ko se ljudje vozijo z avtobusom ali vlakom, po navadi skozi okno štejejo ovce ali druge avtomobile. Mi na Poljskem štejemo kurbe.«

Češki prevod tedna: »Mam napad« je v prevodu »Imam idejo«. Torej želim vam čimveč napadov vseh vrst, razen epileptičnih.

Presenečenje tedna: Našla sem stanovanje, ki ga bom delila s tremi češkimi osebami. Moškega spola.

Spomenik tedna: Praga. Ker je sama po sebi en cel spomenik, ker je noro lepa in ker se popolnoma zaljubljam vanjo. Prilagam visoko resloucijski dokaz:

 • Share/Bookmark
 

Avtor maia, zapisano 9.08.2013 ob 18:09 pod Zažigam po Pragi. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

8 odgovorov na “Praga za začetnike I.”
 1. Medea - 9.08.2013 ob 21:09
  Medea

  Big like! Bo več takih čeških postov? :)

 2. martina - 10.08.2013 ob 15:52

  Tvoje velike sanje o erazmusu se uresničujejo. Študiraj, uživaj se zabavaj, sklepaj nova prijateljstva in predvsem pazi nase. Poročaj nam “s terena” im mi te bomo z veseljem in zanimanjem brali. Nekaj lepot Prage prihrani tudi zame, da jih skupaj odkrijeva. Zagotovo te obiščem. Imej se in ostani taka kot si.

 3. maia - 10.08.2013 ob 20:36
  maia

  Medea, definitvino :mrgreen:

  martina, prihranim ti najboljše izmed lepot :) Hvala*

 4. Mavrični škrat - 13.08.2013 ob 16:42

  Ooooh, kako neizmerno ti zavidam. Joj od faušije me bo razgnalo. Prihajam na obisk! Decembra

 5. Dajana - 18.08.2013 ob 20:11
  Dajana

  Absintna kava… wow… a si probala? :)

  Mam napad? :) )))))))))))

 6. maia - 18.08.2013 ob 21:20
  maia

  Mavrični, nikaaar, ti sam naredi isto kot jaz, torej pridi v Prago ;)

  Dajana, ne, nisem :D Se pa znam vrnit :P

 7. barbara - 29.08.2013 ob 15:39

  Uh, sm ti fouš. Kr ornk ;)

 8. Ne kadim, a vedno vžgem. » Avstralija za avanturiste II. - 27.02.2016 ob 00:14

  [...] ponavadi, probleme bolj kot ne samo še s parkiranjem. Tedenski incidenti, ki so se vrstili že v Pragi, so posledično dogajajo tudi v deželi sredi [...]

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !