Ne kadim, a vedno vžgem.

Poneumljene izpovedi blondinke

« | | »

Zgodovinsko navdahnjeni

29.11.2012

Da so potovanja moja šibka točka, ko gre za mišljenje »kako hitro in na veliko sprazniti bančni račun«, ne rabim posebej izpostavljati. Potovalni vodič v mojem nahrbtniku je bil do sedaj najboljša izbira, a so me s spodnjim videom konkretno prepričali tudi Turismo de Portugal.

Portugalska mi že kar nekaj let predstavlja »must go« destinacijo in bolj kot se odpravljam tja, pogosteje pristanem čisto drugje. Ni samo vreme tisto, ki me vleče tja. So še zagoreli in visokorasteči potenciali, okus po morju in privlačna mala zgodovinska mesteca. Še en razlog več so po novem QR kode. Zvenim zelo tehnološko in absolutno v koraku s časom, vem.

Kaj vraga sploh so te čudne in nič kaj estetske zadevice, QR kode? QR predstavlja okrajšavo za recimo temu hiter odziv – Quick Response in se dandanes uporablja predvsem v oglaševalske namene. Uporabnik s fotoaparatom svojega telefona posname kodo, ki se transformira v tekst, sliko ali pa te preusmeri direktno na spletno stran proizvajalca. Ene bolj, druge manj uspešmo. Trenutno jih lahko opazimo skoraj povsod, saj so se v zadnjih letih izredno hitro razpasle po marsikaterih lokacijah, izdelkih samih, v revijah, na plakatih, tiskane na majicah in celo na dogodkih. Najprej so se mi zdele popolnoma nesmiselne. Ko pa sem opazila koliko ljudi vzame svoj pametni telefon v roke in jih dejansko »preskenira«, da ugotovi, kaj se skriva pod njimi, pa sem bila kar malo šokirana. Da so lahko dejansko uporabne, sem začela verjeti šele zdaj:

YouTube slika preogleda

Oglaševalska agencija MSTF Partners je konec septembra zasnovala izredno akcijo, na kateri so želeli QR kode, kot eno najbolj inovativnih tehnologij 21. stoletja povezati z zgodovinsko tradicijo Portugalske – mozaiki. Takoj lahko opazimo, da gre za  dolgotrajen projekt, ki je potreboval kar nekaj delovne sile in ne zgolj navihanih možgančkov ustvarjalcev v agenciji. Malo se mi smilijo tisti, ki so razporejali kamenčke in se ubadali z njihovo postavitvijo. Sicer sem trdnega mnenja, da bi se dalo video precej bolje promovirati, vendar ima akcija popoln učinek na samem mestu. Četudi so bila ciljna publika QR kod zaradi igračkanja s telefoni najprej predvsem mladi, jim sedaj sledijo tudi starejši, ki jih kode ne pustijo ravnodušne. Jaz sem konkretno impresionirana – pa kot tipični predstavnik generacije Y res nisem velikokrat.

Kreativna agencija: MSTF Partners

Naročnik: AV Chiado / Turismo de Portugal

Produkcijska hiša: Lobo Mau

 • Share/Bookmark
 

Avtor maia, zapisano 29.11.2012 ob 11:46 pod "Just move me, dude.". Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

6 odgovorov na “Zgodovinsko navdahnjeni”
 1. Dany - 1.12.2012 ob 06:58

  torej, problem je denar.
  omisli si sponzorja

 2. maia - 1.12.2012 ob 13:07
  maia

  Izjemen predlog, hvala ;)

 3. Svoboda - 6.12.2012 ob 21:09
  Svoboda

  Tolko o sponzorjih.. Pisala RTV-ju, da se javljam iz Indije… Za potovanje po kopnem iz Slovenije do Indije, pričakuješ da boš dobil nekaj.. kurc.. 18,04€ mi plačajo za to. Resno?

 4. maia - 10.12.2012 ob 17:30
  maia

  Uff Svoboda, 18,04€ vse skupaj, na mesec, ali na objavo? Sicer pa ja, RTV …

 5. Svoboda - 10.12.2012 ob 20:56
  Svoboda

  Vse skupaj, ne glede na to koliko časa, ne glede na to iz kje… Na moje stroške naj bi klicala njih.. Komaj čakam :D

 6. maia - 11.12.2012 ob 10:19
  maia

  Ma neee, a se hecaš? In dejansko so vse skupaj natančno preračunali v 18,04€. Neverjetno :lol:

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !