Ne kadim, a vedno vžgem.

Poneumljene izpovedi blondinke

« | | »

Razgledanost, kaj je že to?

24.10.2012

So ljudje, ki ostanejo praznih rok tudi, ko se primejo za glavo. Jaz se že skoraj lahko uvrščam vmes. Včasih sem se dejansko smatrala za osebo, ki je splošno razgledana, danes pa se sprašujem kam so šla vsa t. i. moja znanja. Predvidevam, da so se izgubila nekje na pol poti med nepomembnimi dejstvi (npr. smeh je pol zdravja in četrt trebušnjaka) in vsakodnevnimi »to do« zadolžitvami.

Kje tiči problem? Ne spomnim se niti treh obdobji književnosti. Prav tako se ne morem domisliti več kot treh grških filozofov. Posledično skorajda ne poznam več Pitagorovega izreka. Je to tisto, ko daješ katete na kvadrat? Sprašujem se, v katere stranke razvrščamo določene slovenske politike? Jaz jih s težavo delim na leve in desne. Izključno za našega garača Boruta vem, da je pri SD in ima modre oči. Modre oči, moder človek; če verjameš. No, poleg tega iz glave ne vem niti tri najvišje gore. Mt. Everest je najvišji, bravo jaz! … da o pomembnih dogodkih in osebah v zgodovinskih obdobjih sploh ne govorimo. Vem pa, da so v srednjem veku zažigali ženske, ker so bile v vsej svoji razgledanosti in inteligentnosti označene kot čarovnice. Danes me ima, da bi se v vsej svoji nerazgledanosti zažgala kar sama.

Žalostno je, vem. Medtem, ko se čudim razsežnostim neumnosti drugih, pozabljam nase in na svojo možgansko aktivnost. To, da globoko ugotavljam kdaj, kaj ter po možnosti kje bom jedla kosilo, je včasih moja najpomembnejša miselna aktivnost. Da ne omenim, kolikokrat zjutraj ob umivanju zob razmišljam samo to, zakaj si jih nekateri umivajo že pred zajtrkom. Če ne razmišljam o slednjem, potem pa zagotovo razglabljam koliko ščetin ima moja ščetka. Pogledam jo večkrat dnevno, pa še vedno ne vem. Nekaj čez 5000. Če me niso nategnili, seveda. Razumete, v katero smer grem?

Dejstvo, da se vedno in povsod zanašam na g. Googla, ViaMichelin, celo Wikipedijo, je naravnost strašljivo. To, da križanko rešim nekje do tretjine in potem vse ostalo poiščem na internetu pa že kar malo tragično. Ta (tukaj spada zelo grda kletvica) digitalizacija me je prisilila v podrejanje in me dela neumno. Iz dneva v dan bolj. Berem samo še tisto, kar me res zanima, izobražujem se bolj kot ne v eni sami smeri, moja pozornost pa je naravnost fantastična. Traja nekaj sekund, mogoče kakšno več kot pri zlati ribici. Razen če gre za res prijetnega mladeniča. Pa niti slučajno nisem tip človeka, ki bi sam sebe dajal v nič, samo dogodki in spoznanja (ki jih ni več toliko) kažejo realno sliko. Imam pa samosvoj smisel za humor, če to kaj pomeni.

 • Share/Bookmark
 

Avtor maia, zapisano 24.10.2012 ob 14:02 pod Aktualni dogodki & problemi, Dogaja mi, dogaja se. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

10 odgovorov na “Razgledanost, kaj je že to?”
 1. NoMercy - 24.10.2012 ob 14:34

  a veš kaj je Oracle? ali pa IBM – DB2 :)
  (to so baze podatkov za resne programe :) za podporo poslovanja :P )
  veliko proizvajalcev programov pa dela s t.i. indeksnimi podporami, ki pa imajo lastnost, da se občasno povezave v indeksih “izgubijo” – podatki pa ostanejo zapisani. :P
  rešitev je v t.i. indeksiranju, ko na osnovi veznih podatkov ponovno sestaviš vse “vedenje” :P

 2. maia - 24.10.2012 ob 20:32

  Noočem tega, hočem naravno :D

 3. Grega - 24.10.2012 ob 23:43

  Pa začni. pojdi v knjižnico si izposodi kakšen špeh, ki že zgleda obupno in se trpinči ob kopici nezanimivih podatkov.

  hočem reči da tvoj post zveni rahlo… sadistično.
  ampak te razumem.

  lp mavrični

 4. NoMercy - 25.10.2012 ob 13:10

  naravno … to pa traja — z leti vsakič dlje :P
  s časom se navadiš in si rečeš — vem, da vem ampak počakaj, da se spomnim :P
  in manj, ko se trudiš – bolj zagotovo se spomniš :D

 5. miran - 25.10.2012 ob 14:10

  Manjka samo trening. Ta s knjigo je dobra, samo ne hodit v knjižnico po njo, kupi jo! Kakšen slovar, enciklopedija, take stvari. Greš čez knjigo, podčrtaš vse besede, pojme, podatke, ki jih ne poznaš in vsak dan eno stvar naštudiraš in poskušaš uporabiti v vsakdanjem pogovoru. Če ne drugega, zna biti zelo zabavno, ko te folk gleda in mu ni nič jasno, kaj za vraga ima Napoleonov izgon na Elbo s tem, kaj bo danes za kosilo. In podobno. :D

 6. maia - 25.10.2012 ob 15:26
  maia

  Grega, pa sej dejansko niso zanimivi, sam vse to sem že imela, pa mi je nekam ušlo. In ponavadi sem jih z nekim dobrim povezovanjem priklicala nazaj, zdaj pa nekako ni več tako … hjoj
  Sadistično :lol:

  NoMercy, to je res … ponavadi se spomniš takrat, ko bi to najmanj potreboval. :mrgreen:

  miran, ja imaš prav. Trenutno razmišljam o tem, da se bom spravila na knjige od mature (ko imaš glavne pomembne podatke združene na enem mestu) :)

 7. miran - 25.10.2012 ob 16:33

  Za maturo ste vi imeli za vedet pomembne podatke? :o Ne vem, a si mlajša al starejša (predvidevam prvo), ampak ko sem jaz delal maturo, ni bilo treba vedet ničesar pomembnega. :P

 8. maia - 25.10.2012 ob 21:23
  maia

  Ja, kar se tiče književnosti in zgodovine, bi rekla, da je bilo v učbenikih za maturo res dobro izbrano … drugače pa lahko trdim za matematiko, kjer se mi res nikoli nič ni zdelo smiselno ;)

 9. NuckinFuts - 27.10.2012 ob 19:10
  NuckinFuts

  Me res zanima kaj je krivo za to našo pozabljanje nepomembnih podatkov. Ali je res glavni razlog neko stagniranje in ne-delovanje možganov, ali pa je kriv internet?
  No, kakorkoli, iz izkušnje mojih staršev ti lahko povem, da se ti vse možno splošno znanje povrne, ko imaš šoloobvezne otroke in jih spremljaš skozi celoten program učenja… Torej smo mrzli :mrgreen:

 10. maia - 28.10.2012 ob 11:32
  maia

  Seveda je velik krivec internet; zakaj bi se trudila nekaj zapomnit, če lahko pa kadarkoli “pogooglam”? Logično …
  Haha ta z otroci je kar dobra, ja :mrgreen:

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !