Ne kadim, a vedno vžgem.

Poneumljene izpovedi blondinke

« | | »

Množična morilka ali zgolj psihopat?

16.08.2012
 • »Moje ime je Maia in nimam Facebooka.«
 • »Zdravooo Maia!«

Že vse od samih začetkov razvijajočih se socialnih omrežji se upiram množičnim pritiskom, ki težijo k temu, da si del človeštva na posebnem mestu, imenovanem Facebook. Najprej je bilo golo nasprotovanje sistemu, potem je prišlo do kljubovanja in upiranja nadzoru, zdaj pa sem ostala zgolj pri čisti trmi. Če sem vztrajala vse do danes, potem bom vztrajala tudi jutri.

S tem, da nimam življenja in da ne obstajam, sem se že sprijaznila. Kljub temu imam še vedno lepo zapolnjeno socialno življenje in brez problema najdem nekoga, ki me pokliče na kavo ali dve, včasih celo na podaljšano kosilo. Vidim pa, da marsikoga moti, da zaradi neobstoječega Facebook profila ne ve, kaj se dogaja z mano in ko v pogovoru mimogrede omenim kje sem bila, jih tudi mimogrede slišim, zakaj nihče ne ve nič o tem. Glejte, verjetno z razlogom. Ker to ni vaša stvar. Moje fotografije so na mojem računalniku; obiskani dogodki v mojem koledarčku in še bolje, v mojem spominu; ljudje, ki sem jih spoznala in se mi zdijo vredni vzdrževanja stikov pa v mojem telefonskem imeniku.

Tako sem se pred dobrim tednom med kosilom skoraj zadušila od smeha, ko sem v Delu zasledila članek z naslovom: »Nimate facebook profila? Morda ste psihopat«. V tem članku je torej odgovor na vsa vaša vprašanja v povezavi z mano in mojim neobstoječim Facebook profilom, saj kot kaže sem izredno sumljiva oseba. V meni je točno toliko raziskovalne žilice, da sem se odločila, da hipotezo potrdim in lahko vam povem, da sem že takoj na začetku naletela na informacijo, da so množični morilci relativno normalne osebe (damn, tako me opiše večina prijateljev),  ki imajo agresivne impulze. Moja agresivnost se kaže predvsem do predmetov, ki mi niso ljubi, večino časa pa sem bolj kot ne samodestruktivna. Povem vam, moje modrice po telesu niso zato, ker bi večkrat padla po stopnicah. Problem je predvsem v stvareh, ki se mi valjajo pod nogami takrat, ko jih je najmanj treba. Za razliko od množičnega morilca je psihopat po SSKJ-ju opredeljen kot značajsko, osebnostno neuravnovešen človek. Sama zase lahko trdim, da sem včasih mentalno neuravnovešena, vendar sem osebnostno skoraj preveč uravnovešena. Sem zato psihopat? Ne. Množični morilec? Ne še.

Dragi moški, glede na prebrane odstavke (natančneje: 3. odstavek) v mojem najljubšem dnevniku, vam odsvetujem tudi, da me povabite na zmenek, saj sem hudo sumljiva. Povrh vsega pa še neuravnovešena in zagotovo nekaj skrivam … čeprav bi z veliko gotovostjo lahko trdila, da zadnje dve lastnosti lahko pripišem še marsikateri drugi ženski. Upoštevajoč sposobnega psihologa Christopherja Moellerja sem izrazito nedružabna, brez prijateljev in ne znam normalno komunicirati. Ekzekli, zato pa pišem blog.

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 

Avtor maia, zapisano 16.08.2012 ob 12:59 pod Aktualni dogodki & problemi, Idiotizem. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

22 odgovorov na “Množična morilka ali zgolj psihopat?”
 1. miran - 16.08.2012 ob 14:00

  Ha, večna dilema. Ali biti ovca v čredi ali volk samotar? Človek je po naravi družabno bitje. Kar je lepši izraz za naravno prirojen čredni nagon. Ljudje hočejo delat to, kar delajo drugi. Ljudje hočejo imeti to, kar imajo drugi. Ljudje hočejo biti tam, kjer so drugi. Ljudje hočejo biti del skupine. Ljudje hočejo pripadati skupini. Ljudje hočejo z drugimi deliti svoje poglede, svoja mnenja, svoje ideje, svoja doživetja. Po drugi strani je pa vsak človek individuum za sebe. Nihče noče biti ovca. Vsak je ponosen na svojo lastno enkratnost in neponovljivost. Ampak po tretji strani pa če nisi del skupnosti, te ni. Slej kot prej te tudi ne bo več, in če nisi nikoli bil del nečesa in nisi v tej svoji skupini pustil pečata, te nikoli ni bilo. Kje je zdrava meja? Do kje si še samostojna pokončna oseba in kje postaneš čudak, ki se izogiba družbe? Če nimaš profila na internetnih omrežjih je še vredu, če se pa zapiraš med 4 stene, je pa že problem? In do kje si običajen član neke širše združbe, od kje dalje si pa zmanipuliran fanatik? Če imaš manj kot 100 prijateljev na facebooku je ok, če pa hodiš k maši ali si član v piramidni shemi, si pa že na drugi strani? Ali kako?

 2. tina - 16.08.2012 ob 15:24

  Nč bat, te bom jz povabla na zmenek! ;)

 3. maia - 16.08.2012 ob 15:28
  maia

  Ja miran, tudi sama se kar precej ubadam s takimi mislimi … pa sem zelo zelo daleč od definicije nedružabnega človeka. Moj glavni problem je predvsem v tem, da ne dopuščam, da se mi vsiljujejo t.i. pričakovani družbeni vzorci v smislu “skočiš ti, skočim tudi jaz” in Facebook je eden izmed njih. Kakorkoli, pri teh vprašanjih nikoli ne pridem do konca.

 4. maia - 16.08.2012 ob 15:30
  maia

  Oh tina, večna odrešiteljica in še potencialni soulmate :) Če to pomeni, da sem povabljena na zmenek v Španijo, sem kar konkretno zainteresirana :mrgreen:

 5. NuckinFuts - 16.08.2012 ob 16:27
  NuckinFuts

  Blogerka, ki naj bi imela prijatelje? Ne laži, no. Vsi vemo kje smo :lol:
  Ok, šalo na stran. Vsak element, ki nas postavlja v čredo, pa naj sem štejejo družbena omrežja, ali pa le neumorno pitje med vikendi, se da izkoristiti in uporabljati s pametjo. Torej popolna abstinenca sploh ni nujna, da lahko rečeš, da nisi ovca, pa to :mrgreen:

 6. tina - 16.08.2012 ob 17:50

  Oo, konkretno zainteresirana? In to ravno v trenutku, ko sem uspešno plačala sobo v stanovanju, kjer mi lastnik rade volje odstopi jogi za goste :P
  Ne, resno, kr pridi! ;) Sicer je Ryanair z ukinitvijo letov v Španijo mal porušil sanje vsakega študenta o minimalnih stroških, ampak … mah ja, človek pa vsega res ne more met :D

 7. Trepous - 16.08.2012 ob 19:27

  Komentar na zadnji odstavek in še na en zapis že pred časom: Ti si pa res delaš antireklamo za sebe! :)

  Sicer pa jst sem ozdravljen FB uporabnik. Že več kot eno leto in pol abstiniram. :) In nič mi ne paše in vse izvem. No, fiktivnih elektronskih prijateljev imam res malo. Ampak to me ne prizadane. :)

 8. maia - 16.08.2012 ob 20:16
  maia

  NuckinFuts, bolj kot se trudim, bolj me zabijaš :mrgreen:
  Lej, ugotovila sem že miljavžnt obrazložitev plus nekaj tisoč izgovorov … pa res ni vredno. Celoten FB princip je sicer imel perspektivo, problem je nastal takrat, ko so prišli uporabniki ;)

  tina, wauu topshit! Glej, glede na to, da imam tudi sama kolegico v Sevilli (oz. se odpravlja), definitivno pade ena blogerska kava ob Guadalaquivir, če mi res uspe :) Sicer pa je Sevilla izmed vse Španije trenutno še vedno med ljubšimi lokacijami. Čaaak, kaj je ukinil Ryanair?!

  Trepous, utemeljite prve povedi prosim.

  Točno tako, prave osebe itak vejo kje si, kaj delaš in povrh vsega vidijo še fotke. :) Kako to, da si se ti odločil za abstinenco?

 9. alcessa - 16.08.2012 ob 21:31

  Face- Kaj? :-D

 10. Manuela - 16.08.2012 ob 21:52

  Nasmejala si me. Jaz sem tudi pred zelo dobrim letom zapustila FB. Očitno se moja osebnost razvija v napačno smer. Ostali so pravi prijatelji. Kaj pogrešam? Nič. Kaj zamudim? Kakšno naznanil o uporabi stranišča, vremenskih vplivih na posameznika ali željo po hvali. Spet nič :)

 11. tina - 16.08.2012 ob 22:05

  Mhm, Španci so dvignili letalske takse, ker so želeli na hitro zaslužit, in Ryanair je ukinil vse linije, ker bi bilo predrago in niti slučajno nizkocenovno. Neki v tem smislu.

 12. maia - 16.08.2012 ob 22:57
  maia

  alcessa,kdo ve. :mrgreen:

  Manuela, obožujem podobno misleče ljudi. :) Mimogrede, tudi uporaba stranišča in veselo oznanilo sta pomembni stvari. ;)

  tina, razočaranje ne vrhuncu, če sem iskrena …

 13. Manuela - 17.08.2012 ob 12:44

  Dobre so bile tudi objave v stilu, “smo naredili spet velik kupček v pleničko”. Ne vem koga to zanima. Vem, da sem imela redno prebavo kot otrok, a sem hvaležna, da to ni bilo jasno (skoraj) komerkoli na svetu ;)

 14. Trepous - 17.08.2012 ob 12:52

  @maia: em …. spet pišeš o tem, da naj se te tipi izogibaj(m)o, v tem primeru, ker si kao psihopat :) Zadnjič je bilo, da ne rabiš tipa itd.

  Ma preveč je bilo večerov ob računalniku in pritiskanju F5, da bi videl kaj se je zgodilo. Preveč sem bil na tekočem. Malo odvisnosti pač je bilo. Ampak smo zmogli pošteno odločitev in smo zbrisali (ne samo odlogirali, prav zbrisali – obstaja link, ki ti to omogoča) račun. Tko da uradno ne obstajam več. Jei :D

 15. Medea - 17.08.2012 ob 12:53
  Medea

  Ti, množična morilka, tako je s fb-jem, če ga nimaš ga ne pogrešaš. Ko ga imaš, pizdiš čez tiste, ki konstantno opletajo s svojo oh in sploh ljubeznijo, s froci z urejeno prebavo, s profili hišnih ljubljenčkov … in si malo jezen sam nase, ker ga imaš. A hkrati se ga ne znebiš. To je to :)

 16. maia - 17.08.2012 ob 14:07
  maia

  Manuela – ne vem, verjetno ne moremo mimo hvaljenja samega sebe in svojih otrok …če je otrok tako majhen, da je kakanje tako velika stvar, potem je to pomembna zadeva, vredna objave ;)

  Trepous, saj vem, da ni videti, ampak, v tej objavi sem zgolj navajala Delov članek ;) Zadnjič sem pa resno mislila, kar pa pač ni antireklama :mrgreen:

  Haha, v bistvu je bil kar napredek, da si od odvisnosti prišel do izbrisa. In hvala za tole “F5 infromacijo”, ravno sem se spraševala kateri gumb je tapravi :mrgreen:

  Medea, jasno in jedrnato haha :)

 17. heretik - 17.08.2012 ob 23:52

  Pa se ti ne zdi, da te to omejuje? Facebook ima skoraj vsak študent in služi navezovanju in ohranjanju stikov, saj z vsakim res ne moreš na kavo ali dve. Drugače pa skoraj pohvalno, da ti uspeva zdržati brez.

 18. maia - 18.08.2012 ob 18:11
  maia

  Meni se bolj zdi, da bi me omejeval ravno FB, ker kolikor se poznam bi me hitro potegnilo in bi mimogrede “zabila” dve uri, če ne več. In ja, z vsakim se da na kavo, če je le obojestranski interes ;)

 19. Svoboda - 19.08.2012 ob 11:27
  Svoboda

  Nasmejala do amena.. Jaz ga sicer imam, ampak moram priznati, da je bilo tisto obdobje, ko sem ga zbrisala za en mesec veliko bolj polno in moji možgani so bili veliko bolj svobodni, ker v njih ni bilo nepotrebnih informacij o tem kdaj gre kdo na wc. Tako, da draga moja, kar tako naprej! ;)

 20. maia - 19.08.2012 ob 17:05
  maia

  Upam, da je ta z wc-jem zgolj pretiravanje, ker te stvari ljudje čedalje bolj izpostavljajo kot moteč dejavnik na FB? :lol:

 21. Svoboda - 19.08.2012 ob 17:07
  Svoboda

  Je pretiravanje, don’t worry.. ;)

 22. heretik - 20.08.2012 ob 11:50

  To imaš pa tudi prav tako da ti ne bom oporekal.

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !